Kennissessie ronde 1

 

1.1  Citizen Science voor gezonde werknemers

Gezondheidsbevorderende interventies bereiken werknemers vaak niet doordat interventies niet goed aansluiten bij de mogelijkheden en behoeftes van deze werknemers. Citizen science is een 'bottom-up' aanpak waarbij de doelgroep nauw betrokken wordt bij alle stappen van onderzoek, zoals het ontwikkelen en implementeren en uitvoeren van gezondheidsinterventies. Deze aanpak hebben we in een bouwbedrijf uitgevoerd. Wat is hier uit gekomen? In een presentatie geeft Karin Proper een toelichting op de aanpak en de ervaringen binnen het bouwbedrijf.

Door: Prof. Karin Proper, bijz. hoogleraar Arbeid, Gezondheidsbevordering en Beleid, Amsterdam UMC, afdeling Public and Occupational Health en RIVM
 

1.2 Is vroegdetectie van slaapapneu op de werkvloer zinvol?
Vorig jaar is de innovatieve methode om slaapapnoe te detecteren toegelicht. Tijdens deze sessie zal deze methode nogmaals worden toegelicht en geactualiseerd. De voorlopige resultaten zullen worden gepresenteerd. Naar schatting leidt ruim 6% van de werknemers aan slaapapneu. Uit onderzoek blijkt dat het zo’n vijf tot acht jaar duurt voordat slaapapneu wordt ontdekt. Dit terwijl de schadelijke effecten van slaapapneu meestal kunnen worden voorkomen door tijdige behandeling. Een innovatieve methode voor vroegdetectie van OSA op de werkvloer kan hierbij helpen.

Door: Dr. Rick Pleijhuis, AIOS interne geneeskunde, Universitair Medisch Centrum Groningen

 

1.3 Het positieve leereffect
In opdracht van Bouwend Nederland en Techniek Nederland, onder begeleiding van onder andere FNV en WijTechniek heeft Volandis samen met HAN University of Applied Sciences en TNO het Digitaal Skills Paspoort (DSP) voor Vakmensen ontwikkeld.  Wat is nu het effect van het digitaal skills paspoort? Wordt het werken én leren dat vakmensen dagelijks doen positiever gewaardeerd en komt men daardoor ook gemakkelijker in beweging voor volgende stappen in hun ‘leven lang ontwikkelen'?  Aan de hand van de eerste resultaten van experimenten met het Digitaal Skills Paspoort voor Vakmensen én eerder onderzoek laten we dit zien.

Door: Lector Jos Sanders, van de HAN en Projectleider DSP en Claudia Klarenbeek van Volandis.

 

 

 

 

 

1.4   Martkontwikkeling in de sector
De bouw- en infrasector heeft te maken met grote maatschappelijke uitdagingen zoals verduurzaming door klimaatverandering en de krapte op woning- en arbeidsmarkt. Dit biedt volop ruimte aan technologische ontwikkelingen. Wat zijn de kansen en bedreigingen van deze ontwikkelingen en wat zijn de gevolgen voor bedrijven en medewerkers in de sector?

Door: Anna de Boer, specialist Marktonderzoek bij Volandis


 

1.5 Samenwerken vermindert de werkdruk
Vanuit de praktijk blijkt dat veel bouwondernemingen al methoden toepassen die niet alleen bijdragen aan lagere faalkosten, haalbare doorlooptijden, maar ook aan sterk verminderde werkdruk. Een van die methoden is TPS of ook wel Lean genoemd. Aan de hand van praktijkvoorbeelden en in het bijzonder de wijze waarop Dura Vermeer dit organiseert wordt duidelijk dat je dit ook alleen maar kan organiseren met en door de medewerkers op de werkvloer.

Door: Joris Ebbinge, Lean coördinator bij Dura Vermeer Bouw